Behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk.

Specialistische behandelingen zoals:

  • risicovoeten ten gevolge van diabetes, reuma, ouderdom, vaataandoeningen, verwaarlozing
  • ortheses maken
  • nagelbeugel plaatsen
  • drukvrij leggen van gebieden aan de voet
  • nagel correcties na bijvoorbeeld wegknippen van ingegroeide nagelhoek,
  • weg frezen van mycose of afstoten van nagel

Soorten behandelingen

  • Medische behandelingen
  • Cosmetische behandelingen

Specialistische behandelingen:

  • Reumatische voeten

    Reumatische voeten

    Wanneer u reuma heeft verdienen uw voeten extra aandacht!

    Als reumapatiënt heeft u bijna altijd te maken met ongewenste eelt- en likdoornvorming aan uw voeten.

    Dit heeft te maken met:

    • de veranderende stand van voet en tenen
    • het weefsel onder de bal van uw voet dat dunner wordt of verschuift
    • schoenen die niet goed (meer) passen

     

    Als reumapatiënt kunt u ook last krijgen van veranderingen aan uw nagels. Dit is vaak een gevolg van het feit dat de tenen in de verdrukking komen doordat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een standafwijking van de voet.

     

    De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:

    • verkleuringen
    • verdikte of juist extreem dunne nagels
    • brokkelige nagels
    • eeltvorming onder de nagels
    • ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels ( schuurpapiernagels)

     

    Waarom naar een medisch pedicure of pedicure met aantekening reumatische voet?
    De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standsveranderingen. Dat geeft juist te veel of te weining eeltvorming. Voor een pedicurebehandeling van reumatische voeten is specifieke kennis noodzakelijk. Een medisch pedicure of pedicure met aantekening bezit deze kennis. Hij/zij kan u ook adviseren op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en de keuze van uw schoenen. Indien nodig adviseert hij/zij naar uw huisarts, een specialist en/of een podotherapeut te gaan.

     

    Wat kunt u zelf doen als reumapatiënt?
    De uitspraak “rust roest” is voor mensen met reuma zeker van toepassing. Het is dan ook goed om dagelijks enige voetoefeningen te doen en zo uw gewrichten soepel te houden.

    reuma voeten u verdient extra aandacht

  • Diabetes voet

    Diabetes voet

    Bij alle diabetespatienten moeten minstens eenmaal per jaar de voeten onderzocht worden, door een daartoe geschoolde zorgverlener.

    Diabetes mellitus is een stoornis waarbij het glucosegehalte (suiker) te hoog is. Er worden verschillende typen diabetes mellitus (DM) onderscheiden. De twee belangrijkste typen DM zijn type 1 en type 2. Mensen met DM type 2 ontwikkelen vaker voetproblemen dan mensen met DM type 1. Echter, een diabetische voet kan zich bij elke persoon met DM ontwikkelen.

    Diabetische voet problematiek
    Definitie “diabetische voet”

    Een verscheidenheid van voetafwijkingen, die ontstaan ten gevolge van neuropathie, macroangiopathie, Limited joint mobility en gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie voorkomen bij patienten met DM.

    Definitie “ulcus aan de voet”

    Een bij een diabetespatient ontstaan huiddefect (incl. huidnecrose en gangreen) onder de enkel, ongeacht de bestaansduur van de wond.

    Bij alle diabetespatienten moeten minstens eenmaal per jaar de voeten onderzocht worden, door een daartoe geschoolde zorgverlener. Hiervoor wordt geadviseerd gebruik te maken volgens de gemodificeerde Simm’s classificatie. Dit is een risicostratificatie en geen diagnostische classificatie. Het bepalen van de Simm’s classificatie is dan ook uit te voeren door elke ( voet) professional die competent en bekwaam is in het uitvoeren van onderzoek naar risico factoren voor de diabetische voet.

    Betrokken zorgverleners eerste lijn:

    De betrokken zorgverleners in de eerste lijn, als het gaat om de directe voetzorg van mensen met diabetes zijn:

    • huisarts/ praktijkondersteuner/ diabetesverpleegkundige werkzaam in de eerste lijn
    • medisch pedicure
    • pedicure met aantekening diabeticivoet
    • podotherapeut
    • diabetes podotherapeut

    Dit laatste zal dus aankomende jaar van start gaan. De ontwikkelingen hierin zijn nog gaande. Hier in Eibergen ben ik in onderhandeling met de diabetesverpleegkundige en praktijkondersteuner en collega’s pedicures over de invulling. Wat en hoe er precies gewerkt gaat worden is dus afwachten.

    Wat voor onderzoek doet een gespecialiseerde pedicure?

    De medisch pedicure of pedicure die een certificaat ‘voetverzorging bij diabetespatienten’ bezit, behandelt voeten van mensen met diabetes en voeten met een verhoogd risico op ulceratie in het bijzonder. De medisch pedicure voert een gericht voetonderzoek uit met als doel het ontstaan van ulcera te voorkomen en het verhelpen van sypmtomen, risciofactoren en mogelijke klachten die zijn onstaan ten gevolge van neuropathie, perifeer arterieel vaatlijden, schoeisel en/of deformiteiten. Risicofactoren, indicaties, contra- indicaties en te behandelen locaties worden systematisch in kaart gebracht om de condite van de voeten te beoordelen en een duidelijk beeld te vormen. Eventuele veranderingen ten opzichte van eerder gevoerde onderzoeken worden gesignaleerd en geïnterpreteerd. Er wordt een zorgvuldige afweging gemaakt tussen verschillende behandelmethodes en benodigde behandelinterval. De persoon met diabetes word geïnformeerd over de waarnemingen en mogelijke behandeling (en). In samenspraak wordt een passende behandeling bepaald en een behandelplan opgesteld. Indien de benodigde behandeling niet tot het werkterrein van de medisch pedicures behoort, wordt hij geadviseerd een andere discipline te raadplegen. Waar nodig rapporteert de medisch pedicure gegevens en bevindingen aan andere disciplines.

    Waaruit bestaat een gericht voetonderzoek van de medisch pedicure:

    • het afnemen van een anamnese
    • inspectie en onderzoek van de huid, waarbij gelet wordt op eelt, bloedingen onder eelt, blaren, likdoorns, kloven, oedeem, roodheid en warmte, kleur en temperatuur van de huid van onderbenen en voeten, wondjes, ( doorgemaakt) ulcus, voetchirurgie.
    • inspectie en onderzoek van nagels, schimmelnagels, ingroeiende nagels, hypertrofische nagels, defecte nagels.
    • inspectie en onderzoek van voetvorm- en standafwijkingen ( blauwdrukken) hamer- en klauwtenen, prominerende CM, hallux abducto-valgus, bunion, doorgemaakte amputaties, en Limited Joint Mobility
    • het afnemen van testen m.b.t.doorbloeding en protectieve sensibiliteit, zoals palpatie van voetarteriën en temparatuurverschillen ( infrarood huidthermometer) tussen onderbeen en voet, onderzoekmet het 10-grams Semmes- Weinstein monofilimant en de stemvork 128 Hz alsmede de ‘Prayer sign’.
    • inspectie en onderzoek van schoenen en sokken door beoordeling van pasvormfactoren en slijtage i.v.m. oorzaak nagelaandoeningen, drukplekken, eeltvorming en likdoorns.
    • opstellen van een adequaat behandelplan, waarin opgenomen de werkdiagnos behandeldoel(en), behandelmogelijkheden en behandelmethode(s), behandelfrequentie en evaluatie.
    • uitleg aan de client en bespreking van het behandelplan.
    • rapporteren naar de verwijzer indien noodzakelijk en met instemming van de persoon met diabetes.
  • Nagelbeugel

    Nagelbeugel

    Wanneer u veel last heeft van een ingroeiende nagel kan een nagelbeugel een van de oplossingen zijn.

    Wanneer u veel last heeft van een ingroeiende nagel, likdoorn in de nagel wal, rondgroeiende nagels, dan bestaat er eventueel de mogelijkheid om er een nagelbeugel op te plaatsen.

    Dit is wel afhankelijk van de toestand van de nagel, zoals een schimmelnagel, brokkelige nagels of risiscovoet. Er zijn verschillende vormen van nagelbeugels, van een Ross Fraser tot een veertje, van
    duur naar goedkoper mogelijk afhankelijk van welke beugel men nodig heeft en welke de pedicure prettig werken vindt. Dit alles staat los van elkaar. De beugels die in de praktijk worden toegepast zijn de Ross Fraser, Spangen (plakbeugel) en het veertje. Alle 3 de beugels hebben ieder hun eigen unieke functie en kunnen voor iedere klacht weer verschillende resultaten bieden.

    nagelbeugel1

  • Orthese

    Orthese

    Een orthese kan gemaakt worden om drukontlasting te geven.

    Een orthese kan op maat gemaakt worden om drukontlasting te geven. Dit kan bijvoorbeeld bij een likdoorn tussen de tenen of op de tenen. Dit kan ook toegepast worden wanneer er veel druk ontstaat aan de tenen door vergroeiingen van de tenen bij bijvoorbeeld reuma.

    De orthese word altijd gemaakt in samenspraak met u. De orthese wordt voor de behandeling gemaakt en na 24 uur uitharden kunt u de orthese weer ophalen en kunt u deze gaan gebruiken. Dit is een orthese gemaakt om de teen meer rust te geven waardoor er minder druk komt op de andere tenen.