Problemen, en wat u eraan kunt doen.

  • Gespleten/gescheurde nagel

    Gespleten/gescheurde nagel

    ierbij is de nagel gespleten. De oorzaak kan zijn een huidziekte, ouderdom of letsel.

    Ook wel koevoetnagel genoemd.
    Hierbij is de nagel gespleten. De oorzaak kan zijn een huidziekte, ouderdom of letsel. Aanvankelijk kan de nagel in de lengterichting groeven en richels vertonen die later inscheuren en een gespleten nagel veroorzaken.

    Wat kunt u eraan doen?
    Om verder inscheuren te voorkomen kan men tijdelijk de nagel met een pleister verstevigen. Let op: bij lostrekken kan de nagel verder uitscheuren.De pedicure behandelt de nagel door deze glad te frezen en kort te houden. Met behulp van gel of acryl kan men de twee nagelhelften weer met elkaar verbinden waardoor de scheur kan uitgroeien. Als het scheuren van de nagel niet het gevolg van een trauma is, dan kan men het best een arts raadplegen om uit te sluiten dat de nagelafwijking het gevolg van een ziekte is.

    Gespleten nagel

  • Ingegroeide nagel

    Ingegroeide nagel

    Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel

    Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. Dit probleem komt meer voor bij pubers door de combinatie dunnere nagels ( door de snelle groei) en te kleine schoenen (ook al weer door de snelle groei). Zorg er dus voor dat u de schoenen van uw tiener snel genoeg vervangt!

    De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

    • verkeerde schoenen ( te smal of te kort)
    • verkeerd knippen ( te kort en/of ronde hoekjes)
    • afwijkende vorm van de nagel
    • zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal
    • trauma: klap, stoot bijvoorbeelbeeld bij het sporten
    • afwijkende stand van de voet

    Wat kunt u eraan doen?
    Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algmeen goed door een pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd.

    In de praktijk zal er gekeken worden naar een eventuele nagelbeugel, wanneer de problemen zich maar steeds voor blijven doen. Als de teen ernstig ontstoken is, moet men zich eerst door een arts laten behandelen. Daarna kan ik u verder helpen.

    ingegroeide-nagel

  • Kalknagel

    Kalknagel

    Ook wel mycosenagel genoemd. Een kalknagel is een sterk verdikte nagel, een witte- en/of geelachtige verkleuring.

    Kalknagel

    Ook wel mycosenagel genoemd. Een kalknagel is een sterk verdikte nagel, een witte- en/of geelachtige verkleuring. Soms komen in de lengte van de nagel strepen en ribbels voor. De oorzaak is medicijngebruik, ouderdom of bepaalde soorten eczeem.

    Wat kunt u eraan doen?

    Een kalknagel gaat nooit spontaan over. Het zal eerder erger worden dan minder wanneer men er niets aan doet. Doordat de nagel dikker wordt zal deze klachten gaan geven zoals druk, ingroeien en ontstekingen. Vooral mensen met diabetes en reuma, adviseer ik om toch wat aan deze nagels wat te laten doen.

    Deze groep mensen is al vatbaarder voor infecties. Een mycosenagel is echt niet alleen een cosmetisch probleem, maar kan zeker veel klachten gaan veroorzaken. De pedicure kan de kalknagel door middel van frezen dunner en glad maken, vooral om extra druk te vermijden op het nagelbed of andere plaatsen ter hoogte van de teen. Daarna wordt de nagel indien nodig nog geknipt en worden de nagelwallen drukvrij gelegd. Ook kan de nagel uitwendig behandeld worden met een tinctuur en spray.

    Hiervoor zijn verschillende middelen in de handel. Laat u daarom goed adviseren bij een pedicure. Bedenk ook dat een kalknagel langzaam begint, dus deze zal (als het mogelijk is) ook weer langzaam verdwijnen.

    kalknagel

  • Likdoorns

    Likdoorns

    Ontstaan na langdurige wrijving en druk op een bepaald plek. Ze komen vaak voor op de kleine tenen, onder de bal van de voeten en tussen de tenen

    Ontstaan na langdurige wrijving en druk op een bepaald plek. Ze komen vaak voor op de kleine tenen, onder de bal van de voeten en tussen de tenen. Ook op andere plekken van de voeten komen ze voor. De oorzaak is vaak verkeerd schoeisel en standafwijkingen van de voeten ten gevolge van ziektes zoals bijvoorbeeld reuma.

    Likdoorns

     

    Wat kunt u eraan doen?

    Ga nooit zelf aan de gang met likdoornpleisters! Hierin zitten agressieve stoffen die de gezonde huid rondom de likdoorn aantasten waardoor er van alles verdwijnt, maar geen likdoorn. Zeker wanneer u tot een risico groep behoort raad ik u deze pleisters ten strengste af. Maak tijdig een afspraak met een pedicure. De likdoorn verdwijnt niet vanzelf. De pedicure zal u helpen om de likdoorn te verwijderen en te zoeken naar de oorzaak. Het kan zijn dat ze het advies geeft een podotherapeut te bezoeken voor eventuele zooltjes.

    likdoorn likdoorn